Redelijk eigenzinnig

'Redelijk eigenzinnig', dat zijn lezingen, debatten, getuigenissen, workshops en ontmoetingen tussen academici, professionals,  actieve burgers, ... die aanzetten tot kritisch nadenken over belangrijke maatschappelijke thema’s.

Ze gaan door op diverse locaties in de stad.

 

Een initiatief van V.U.B. i.s.m. Citizenne

 

Oorlog, Conflict, Vrede & Verzet

Dit is het centrale thema van de vierde editie van Redelijk eigenzinnig.

Openingslezing 16 oktober

Gertrudis Van de Vijver: On Kant's 'To Perpetual Peace'

In deze openingslezing gaat Prof. Dr. Gertrudis Van de Vijver dieper in op Kant's ideeën over oorlog en vrede. Want volgens Kant was wereldvrede mogelijk ondanks de eerder oorlogszuchtige aard van de mens.

Dinsdag 16/10 - 18:00 - 20:00

Lezing en workshop 30 oktober

Joes Segal: Art and Crisis

De voorbije 2 eeuwen lieten kunstenaars in hun werk hun mening over oorlog zien. Soms waren ze voor, soms tegen. Maar wat ook de intentie van hun werk was, politici, historici, intellectuelen en journalisten maakten er vaak hun eigen verhaal van. Joes Segal gaat dieper in op de paradoxale relatie tussen kunst en politiek.

Dinsdag 30/10 - 18:00 - 20:00

Mind over media: hoe hedendaagse propaganda ons beïnvloedt

De opkomst van IS, de verkiezing van Donald Trump en de Russische trollenfabrieken hebben het begrip 'propaganda' weer helemaal actueel gemaakt. In deze workshop onderzoeken en bediscussiëren we diverse voorbeelden van (hedendaagse) propaganda.

Dinsdag 30/10 - 20:00 - 21:30

Lezing en bezoek 27 november

Sophie De Schaepdrijver: Remembering the Great War in Public Space

Hoe de maatschappij de oorlog in herinnering brengt -als horror, test voor de natie, triomf, ...- vertelt veel over die maatschappij zelf. Sophie De Schaepdrijver vertelt wat inscripties, monumenten en straatnamen vertellen over WOI en hoe we die herdenken.

Dinsdag 27/11 - 18:00 - 20:00

Belvue Museum: 'Brussels, November 1918. Leaving the war behind and reinventing peace'

Wanneer een oorlog stopt, herademt het land. Een hectische, verwarrende periode volgt. Er wordt gerouwd en gebouwd, puin geruimd en herinneringen begraven. Dat was in Brussel niet anders. De stad was een opvangplek voor vluchtelingen, strijders en bannelingen. Hoe gingen Brusselaars om met al die uitdagingen? Hoe werkten zij aan die nieuwe vrede?

Dinsdag 27/11 - 20:30

Lezing & debat 11 december

Nils Duquet: Guns for sale. Legal and illegal arms trade in Belgium

In zijn lezing geeft Nils Duquet eerst en vooral een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de Belgische wapenhandel en de wetgeving rond wapenexport. In het tweede deel vertelt hij over de illegale wapenhandel en hoe criminelen en terroristen aan wapens komen.

Dinsdag 11/12 - 18:00 - 20:00

Wat studenten zeggen over Redelijk eigenzinnig