Ode aan de eenzaamheid

#LonelinessIsOkay

Eenzaamheid heeft vele gezichten. Het is een complex gegeven en één van de grote sociale problemen van onze tijd. Het project Ode aan de eenzaamheid zet dit taboe in een nieuw daglicht. Het project omarmt eenzaamheid als een universeel gevoel dat onlosmakelijk verbonden is met het leven. 
Het hoeft niet altijd zwaar en serieus te zijn. Het kan ook ‘gewoon’ zijn en een motor voor verandering en verbinding. Tenminste als we het bespreekbaar maken. Dat doen we met dit project via kunst, getuigenissen, workshops, lezingen en solo-experimenten.

Eenzaamheid maakt deel uit van het leven

Eenzaamheid is een menselijk gevoel dat we allemaal wel eens ervaren. Het maakt deel uit van ons mens-zijn. Alleen bestaan er heel wat misvattingen over: “het treft alleen oudere mensen”, “het zijn de sociale media die ons eenzaam maken”, “eenzaamheid is zielig”, … . Dat maakt dat we er vaak liever over zwijgen. Met Ode aan de eenzaamheid nodigen we uit om er wél over te spreken en eenzaamheid te omarmen in plaats van het te vermijden. Dat is ook waar verdrietdokter Dirk De Wachter voor pleit. 

Eenzaamheid als motor van verandering en creativiteit

Eenzaamheid is een teken en het begin van verandering, zegt filosofe Marjan Slob. Het spoort ons namelijk aan om contact te maken en in beweging te komen. In een wereld waar gedacht wordt in winnaars en verliezers en waar ideeën als ‘druk, succesvol en populair’ overheersen, kan het tonen van kwetsbaarheid lastig zijn. Maar als we zwijgen over eenzaamheid, het wegstoppen of verdoezelen, werkt het verlammend en isolerend. Erover praten daarentegen werkt verbindend en activerend. 

Kunst verbindt en verzacht eenzaamheid

Kunst en cultuur bieden troost, je herkent jezelf in het werk van anderen, het verbindt je met iets groters dan jezelf. Of het nu songs zijn van Justin Bieber, David Bowie, Oum Kalthoum, … of een personage uit een boek dat lijkt te denken zoals jij … kunst helpt om je eigen innerlijke wereld te vatten en uit te drukken. We trekken dan ook resoluut de kaart van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst in dit project. We laten ons enerzijds inspireren door kunst als voer voor gesprek, anderzijds creëren we ook zelf.  
 

 

Dit artikel van de Correspondent is alvast overtuigd van de link. Het vertelt wat kunst met eenzaamheid doet. Of is het andersom?

 

Dit project is mogelijk dankzij de steun van de VGC.

Voor het startevent van 'Ode aan de eenzaamheid' schreef Lisette Ma Neza 2 gedichten. Avond en Mijn Deelgenoot
Je kan ze hieronder lezen.