The human library

Citizenne start met een 'Human library'

Ja, je leest het goed. En nee, het is geen typfout.
 

WAT IS EEN LEVENDE BIBLIOTHEEK?

 

Een Levende Bibliotheek of Human Library is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar echte mensen. Mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd worden of werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen.
Is het concept nog niet helemaal helder? Bekijk dan eerst dit filmpje voor je verder leest.

 

 

Voorbij het cliché
 

Drankverslaafde. Feministe. Europees ambtenaar. Gesluierde vrouw...
Al deze kenmerken, onderdeeltjes van identiteiten, roepen onmiddellijk clichés op. Achter de vooroordelen schuilen altijd echte mensen. De Human Library geeft slachtoffers van allerlei vormen van discriminatie een stem. Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken.

 

Op 30 maart en 31 maart 2019 stonden we met de 'Human Library' op het Passa Porta Festival.

 

Hoe werkt het?

Net zoals in een klassieke bibliotheek ontleen je in de Human Library een boek – zij het een levend boek. Je gaat door een catalogus met korte samenvattingen en kiest een ‘boek’ waarmee je maximaal een halfuur praat. Bibliothecarissen zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en dat het ‘uitlenen’ vlot verloopt. Je kan ook ter plaatse een levend boek reserveren voor een bepaald tijdstip.


De Human Library is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Benieuwd? Hier kan je alvast wat meer lezen over de beweging. Of lees ook dit artikel.

De Levende Bibliotheek 2019 is een initiatief van La Concertation ASBL – Action Culturelle Bruxelloise i.s.m. Vormingplus Citizenne.
#durfontmoeten