De levende bibliotheek

Citizenne start met een 'Levende Bibliotheek'

Ja, je leest het goed. En nee, het is geen typfout.
 

WAT IS EEN LEVENDE BIBLIOTHEEK?

 

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar echte mensen. Mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd worden of werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen.

Voorbij het cliché
 

Drankverslaafde. Feministe. Europees ambtenaar. Gesluierde vrouw...
Al deze kenmerken, onderdeeltjes van identiteiten, roepen onmiddellijk clichés op. Achter de vooroordelen schuilen altijd echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft slachtoffers van allerlei vormen van discriminatie een stem. Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken.

 

Op 30 maart en 31 maart 2019 stonden we met de 'levende bibliotheek' op het Passa Porta Festival.

 

Hoe werkt het?

Net zoals in een klassieke bibliotheek ontleen je in de Levende Bibliotheek een boek – zij het een levend boek. Je gaat door een catalogus met korte samenvattingen en kiest een ‘boek’ waarmee je maximaal een halfuur praat. Bibliothecarissen zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en dat het ‘uitlenen’ vlot verloopt. Je kan ook ter plaatse een levend boek reserveren voor een bepaald tijdstip.


De Levende Bibliotheek is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Benieuwd? Hier kan je alvast wat meer lezen over de beweging. Of lees ook dit artikel.

De Levende Bibliotheek 2019 is een initiatief van La Concertation ASBL – Action Culturelle Bruxelloise i.s.m. Vormingplus Citizenne.
#durfontmoeten