Camila Amaral: in the picture

No one is born fully-formed: it is through self-experience in the world that we become what we are.

Wat is jouw favoriete plekje in Brussel?

Ik heb een aantal favoriete plekjes in Brussel afhankelijk van het seizoen, mijn humeur en het gezelschap.
Maar als ik er echt maar ééntje mag kiezen: Les Bains de Bruxelles – het zwembad in de Marrollen. I love it, vooral op zaterdag!
Ik hou enorm van de gezelligheid rond het Vosseplein, met de verkopers, de cafés, de kuierende mensen. Ik heb een paar enthousiaste vrienden die op zaterdagochtend met mij meekomen. We zwemmen gedurende anderhalf uur en kletsen intussen bij. Nadien trekken we naar het plein voor een lekkere koffie, quiche of warme soep. Er hangt altijd zo’n fijne sfeer. Er zijn de kinderen, dansend op hun balkon op het ritme van "Bella ciao", die een groep muzikanten altijd speelt. De toeristen op zoek naar een goede deal op de rommelmarkt, de buren om de hoek die gewoon hun boodschappen komen doen. En het slechte humeur van sommige obers? Die neem ik er gewoon bij. En aanrader zowel in de zomer als in de winter.

 

Welke Brusselaar inspireert jou?

Zonder twijfel zijn mijn collega’s en mijn vrienden mijn grootste inspiratiebron in Brussel. Alhoewel veel van hen geen 'Brusselaars d’origine' zijn, beschouw ik ze wel als echte Brusselaars. Ze geven me energie, ze moedigen me aan om verder te gaan, ze leren me nieuwe dingen en zorgen er voor dat ik me thuis voel in deze stad. Het zijn stuk voor stuk betrokken, nieuwsgierige en begripvolle mensen die de nuances van onze samenleving goed aanvoelen en de juiste vragen stellen. Ik ben hen enorm dankbaar voor hun culturele en emotionele steun.


 

Wat is je favoriete quote?

Nu moet ik nog eens kiezen – daar heb ik het moeilijk me. Maar goed, ik kies voor een quote van een groot intellectueel: de Braziliaanse humanistische pedagoog Paulo Freire. Ik ben een voorstander van ontspullen en ga vooral voor ervaringen. Ik geloof dat we echt helemaal onszelf worden door met verschillende mensen ervaringen te delen.

“No one is born fully-formed: it is through self-experience in the world that we become what we are.”

Lees maar gewoon een van zijn boeken want alleen maar een quote is niet genoeg. :-)

 

 

Camila Amaral is educatief medewerker bij Citizenne. Zij verving het voorbije jaar collega Najila Aloui die met zwangerschapsverlof was. Je bent haar misschien wel tegengekomen in een Brussels metrostation met het project #letsmeetro. Zij is ook vaak letterlijk op zwier door duurzaam Brussel. Een bezoek aan een bioboerderij, een workshop fermenteren of wegwijs in ethische kleding? Daarvoor moet je bij Camila zijn. Zij blijft betrokken bij Citizenne als freelancer.