8 recepten voor meer zeggenschap in de Brusselse keuken

BRAL, een stadsbeweging die ijvert voor een duurzaam Brussel, schreef een receptenboek. Niet voor hamburgers, wel voor burgers. Om hen meer zeggenschap te geven in Brussel.

Pittige chili électrique

Met smakelijke titels als “Pittige chili électrique” of “Tijdballetjes à la sauce locale” geven ze het woord aan Brusselse burgers die een eigen draai geven aan de democratie. Via 8 recepten kijken we binnen in de interne keuken van evenveel burgerinitiatieven: van gemeenschapstuinen tot tijdbanken. (in het boek kom je te weten wat een tijdbank is :-).

Er komen ook een aantal uitdagende vragen aan bod: kunnen bewoners een plek opeisen naast experten? Wat werkt beter: consensus zoeken of tegenmacht opbouwen? En hoe kan je complexe besluitvormingsprocessen opentrekken voor de betrokkenen? 

BRAL heeft een duidelijke visie op democratie: die moet participatiever en transparanter worden. Burgers moeten met andere woorden meer in de pap te brokken hebben. Niet alleen om af en toe gehoord te worden. Maar ook en vooral om mee na te denken over het beleid én het mee uit te voeren.

Een intrigerende visie, vinden we bij Citizenne. En niet alleen in tijden van verkiezingen.

 

 

Een boek die we aanraden omdat:

  • je het gratis online kan lezen
  • het smakelijk en overzichtelijk geschreven is
  • het een echt doe-boek is waarmee je aan de slag kan