mei 2018
ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
01
02
03
04
05
06
07
08
Bezoek: Huis van de Europese Geschiedenis
Wil je meer te weten komen over het Europese verleden? En over de persoonlijke ervaringen van Europeanen doorheen de Europese geschiedenis? Dan is er geen betere plek dan het Huis van de Europese Geschiedenis. Een museum dat je ook laat nadenken over het heden en je een blik gunt op de toekomst.
09
10
11
12
13
14
15
Time2connect - picknick
Met Time2connect picknicken we op een bijzondere locatie: het dak van de Koninklijke Bibliotheek Albertina. Je deelt er je lunch met een onbekende Brusselaar. Per duo krijg je een verrassende picknickmand met daarin: gespreksmenu’s als leidraad voor het gesprek, drankjes en een lekker extraatje.
Brussels Coach Café: integral Coaching
Integral coaching® focust op de mens als geheel en omarmt alle aspecten van het mens-zijn: lichaam, geest, hart en ziel. Het is gebaseerd op het Integraal model van menselijke ontwikkeling van o.a. Ken Wilber. Marie Ann Gilté laat je ermee kennismaken en brengt een aantal oefeningen mee.
16
17
Bezoek KMSK: “Europese meesterwerken”
Het KMSK heeft meer dan 20.000 kunstwerken. Wij trekken door het museum op zoek naar Europese topstukken. Een gids brengt je bij oude meesters zoals Bosch, Bruegel, Rubens en Rembrandt… Maar ook moderne meesterwerken van Ensor, Rodin, Seurat en Mucha kruisen ons pad.
18
Boekbabbel
Babbelen over boeken. Dat doen we 1 keer in de maand. Centraal staat natuurlijk het boek! Maar we willen vooral een bruisende en behaaglijke plek zijn waar mensen van gedachten wisselen over boeken en andere dingen des levens.
19
20
21
22
23
24
Film: Les deux visages d’une Femme Bamiléké
Een jonge vrouw keert terug naar haar geboorteland Kameroen. Ze trekt naar de plekken die een belangrijke rol speelden in haar kindertijd en wordt na jaren terug herenigd met haar moeder. Ze gaat op zoek naar de tradities, de verborgen gevoelens en verhalen van de vrouwen van haar gemeenschap.
25
In het spoor van de Syrische vluchteling
Een Virtual reality bril dompelt je onder in de belevenis van een Syrische vluchteling. Dankzij deze verbluffende technologie beleef je als het ware zélf de gevaarlijke boottocht. Na deze beklijvende belevenis, spelen we het spel 'Mensen op de vlucht'.
26
27
28
29
30
31
Bezoek: Riolenmuseum
Er zit meer dan 350 km aan riolen onder de Brusselse bodem. Het Riolenmuseum nodigt je uit voor een ongewone reis door deze verborgen, levensnoodzakelijke aders van Brussel. Een heel apart en levend museum, met de Zenne in de hoofdrol.

Wijkacademie

De wijkacademie is een goed omkaderd netwerk van mensen die wonen, werken en/of leven in de wijk. Mensen die om de één of andere reden een referentie zijn, een aanspreekpunt, een centrale figuur in hun buurt.
Zij houden de vinger aan de pols en werken rond thematieken als opvoeding, tewerkstelling, seksualiteit, cultuur, … De wijkacademie is geen school met een vast curriculum maar een plek waar bewoners uitgenodigd worden om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en allianties aan te gaan met scholen en organisaties uit de buurt.

 

Het idee voor een wijkacademie groeide, in de nasleep van de aanslagen van Parijs, bij een paar bewoonsters uit Oud-Molenbeek.

Zij stelden vast dat veel mensen in hun wijk angstig zijn, niet begrijpen wat er precies gebeurt, onvoldoende een stem hebben, niet weten hoe ze zich moeten verhouden tot de wereld rondom hen … Ze voelden de nood aan dialoog rond belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Hun antwoord is de wijkacademie.

 

 

Je kan hen volgen op Facebook.

 

Citizenne ondersteunt en omkadert mee dit initiatief.