mei 2018
ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
01
02
03
04
05
06
07
08
Bezoek: Huis van de Europese Geschiedenis
Wil je meer te weten komen over het Europese verleden? En over de persoonlijke ervaringen van Europeanen doorheen de Europese geschiedenis? Dan is er geen betere plek dan het Huis van de Europese Geschiedenis. Een museum dat je ook laat nadenken over het heden en je een blik gunt op de toekomst.
09
10
11
12
13
14
15
Time2connect - picknick
Met Time2connect picknicken we op een bijzondere locatie: het dak van de Koninklijke Bibliotheek Albertina. Je deelt er je lunch met een onbekende Brusselaar. Per duo krijg je een verrassende picknickmand met daarin: gespreksmenu’s als leidraad voor het gesprek, drankjes en een lekker extraatje.
Brussels Coach Café: integral Coaching
Integral coaching® focust op de mens als geheel en omarmt alle aspecten van het mens-zijn: lichaam, geest, hart en ziel. Het is gebaseerd op het Integraal model van menselijke ontwikkeling van o.a. Ken Wilber. Marie Ann Gilté laat je ermee kennismaken en brengt een aantal oefeningen mee.
16
17
Bezoek KMSK: “Europese meesterwerken”
Het KMSK heeft meer dan 20.000 kunstwerken. Wij trekken door het museum op zoek naar Europese topstukken. Een gids brengt je bij oude meesters zoals Bosch, Bruegel, Rubens en Rembrandt… Maar ook moderne meesterwerken van Ensor, Rodin, Seurat en Mucha kruisen ons pad.
18
Boekbabbel
Babbelen over boeken. Dat doen we 1 keer in de maand. Centraal staat natuurlijk het boek! Maar we willen vooral een bruisende en behaaglijke plek zijn waar mensen van gedachten wisselen over boeken en andere dingen des levens.
19
20
21
22
23
24
Film: Les deux visages d’une Femme Bamiléké
Een jonge vrouw keert terug naar haar geboorteland Kameroen. Ze trekt naar de plekken die een belangrijke rol speelden in haar kindertijd en wordt na jaren terug herenigd met haar moeder. Ze gaat op zoek naar de tradities, de verborgen gevoelens en verhalen van de vrouwen van haar gemeenschap.
25
In het spoor van de Syrische vluchteling
Een Virtual reality bril dompelt je onder in de belevenis van een Syrische vluchteling. Dankzij deze verbluffende technologie beleef je als het ware zélf de gevaarlijke boottocht. Na deze beklijvende belevenis, spelen we het spel 'Mensen op de vlucht'.
26
27
28
29
30
31
Bezoek: Riolenmuseum
Er zit meer dan 350 km aan riolen onder de Brusselse bodem. Het Riolenmuseum nodigt je uit voor een ongewone reis door deze verborgen, levensnoodzakelijke aders van Brussel. Een heel apart en levend museum, met de Zenne in de hoofdrol.

Twee (t)huizen, één gids

Met het project 'Twee (t)huizen, één gids' worden ‘interculturele’ gidsen  klaargestoomd door FMDO en Citizenne om jou te vergasten op een unieke wandeling. Ze brengen je naar buurten in Brussel die ze belangrijk vinden en vertellen er over hun thuisland. Tijdens deze wandeling kunt u dus niet enkel van Brussel proeven, maar ook van Togo, Polen, Marokko, Oekraïne, Palestina of Somalië …


Je kan deze gidsen nu boeken voor jouw organisatie via simona@fmdo.be of 0479 23 09 88.

  

 

 

Alle gidsen binnen het project 'Twee huizen, één gids' zijn mensen met een migratieachtergrond die kleine groepen op sleeptouw nemen door hun stad. Niet zozeer om het verhaal van de stad te vertellen, maar wel hun eigen verhaal.

Hoe en waarom zijn zij in België terechtgekomen? Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis? Wat doet hen aan hun thuisland denken?
Wat hopen ze in België te vinden? Wat zijn de grote verschillen tussen België en hun land van herkomst? Wat vinden zij hier leuk? En wat doet hen terug naar hun geboorteland hunkeren?

Tijdens de gegidste wandeling wordt het publiek geleid langs plaatsen die voor de gidsen belangrijk zijn en wordt er een link gelegd met het land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto's, film, ... vertellen de gidsen eveneens over hun vroegere thuis.
Wat verteld wordt en de accenten die hierbij worden gelegd, zijn afhankelijk van de gids en het verhaal dat deze persoon wil vertellen.