februari 2018
ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
01
02
Workshop: digital storytelling & wereldburgerschapseducatie
Met digital storytelling krijgen jongeren, laaggeschoolde volwassenen, ... een stem zonder dat ze hiervoor bijzonder talig moeten zijn. Via digitale tools drukken ze zich uit over migratie, klimaat, terrorisme, racisme, identiteit, ... met een zelfgemaakte video van 1 à 3 minuten als resultaat.
03
04
05
06
Kick-off "Brussels most empathic city" - 6 februari 18:00
Maak van Brussel de meest empathische stad en ontketen samen met Citizenne een Empathie Revolutie. Kom op 6 februari vanaf 18:00 naar de kick-off in het ViaVia Café in Brussel, waar onze eregast Roman Krznaric, auteur en sociaal filosoof, je meeneemt in de wondere wereld van empathie.
07
08
09
10
11
12
13
Lezing: Mitch Altman: hacking: rethink technologies in collaboration + workshop
Mitch Altman, hacker en uitvinder, reisde de wereld rond om er hackerruimtes op te zetten en open hardware te promoten. In deze lezing vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen. Na de lezing kan je met voornamelijke recupmateriaal zelf een robot in elkaar steken.
14
15
16
Boekbabbel
Babbelen over boeken. Dat doen we 1 keer in de maand. Centraal staat natuurlijk het boek! Maar we willen vooral een bruisende en behaaglijke plek zijn waar mensen van gedachten wisselen over boeken en andere dingen des levens.
Voorstelling: ‘Huis’
Inne Goris nodigt je uit in een huis waar een meisje van 8 en haar moeder wonen. Een plek van intimiteit en geborgenheid maar evengoed van miserie. Een voorstelling over de fragiliteit van geluk en de mogelijke impact van depressie.
17
18
19
20
Brussels Coach Café: de oplossingsgerichte coach
Wat is het verschil tussen oplossingsgericht coachen en coachen vanuit de traditionele visie? Dat vertelt Chris Van Dam je aan de hand van zijn nieuwe boek ‘De oplossingsgerichte coach’ en tal van praktijkvoorbeelden. Hij laat je kennismaken met het oplossingsgericht metamodel.
21
22
Workshop: no waste cooking
Als we groenten klaarmaken, gooien we vaak de schil en het loof weg. In deze workshop ‘no waste cooking’ leer je al het zogezegde afval verwerken tot heerlijke gerechtjes. Samen koken, proeven en genieten in het Braziliaans gezelschap van Arte N’ativa.
23
Bezoek: museum ‘Art et Marges’ + workshop
‘Art et Marges’ verzamelt werk van autodidactische kunstenaars en personen met een mentale handicap of mensen opgenomen in een psychiatrische instelling. Maak kennis met de filosofie van dit museum en de expo ‘films en filmsterren'.
24
25
26
27
Film: ‘Ingewikkeld’
Sven heeft lange periodes van zware psychose gekend. Na een jarenlange strijd in de psychiatrie, slaagt hij er nu - mede dankzij kunstzinnige expressie - in om een kwalitatief bestaan te leiden. De documentaire vertelt zijn verhaal op kunstzinnige wijze.
Science Bar: redesigning life
De vooruitgang op het gebied van biotechnologie is veelbelovend. Doe mee aan een workshop '3D-geprint bioweefsel', een workshop 'DIY- biotechnologie' of kijk mee naar de docu 'Bio-hacking: we need an upgrade'. Gevolgd door een debat over prangende ethische vragen die de biotechnologie oproept.
28

Twee (t)huizen, één gids

Met het project 'Twee (t)huizen, één gids' worden ‘interculturele’ gidsen  klaargestoomd door FMDO en Citizenne om jou te vergasten op een unieke wandeling. Ze brengen je naar buurten in Brussel die ze belangrijk vinden en vertellen er over hun thuisland. Tijdens deze wandeling kunt u dus niet enkel van Brussel proeven, maar ook van Togo, Polen, Marokko, Oekraïne, Palestina of Somalië …


Je kan deze gidsen nu boeken voor jouw organisatie via simona@fmdo.be of 0479 23 09 88.

  

 

 

Alle gidsen binnen het project 'Twee huizen, één gids' zijn mensen met een migratieachtergrond die kleine groepen op sleeptouw nemen door hun stad. Niet zozeer om het verhaal van de stad te vertellen, maar wel hun eigen verhaal.

Hoe en waarom zijn zij in België terechtgekomen? Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis? Wat doet hen aan hun thuisland denken?
Wat hopen ze in België te vinden? Wat zijn de grote verschillen tussen België en hun land van herkomst? Wat vinden zij hier leuk? En wat doet hen terug naar hun geboorteland hunkeren?

Tijdens de gegidste wandeling wordt het publiek geleid langs plaatsen die voor de gidsen belangrijk zijn en wordt er een link gelegd met het land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto's, film, ... vertellen de gidsen eveneens over hun vroegere thuis.
Wat verteld wordt en de accenten die hierbij worden gelegd, zijn afhankelijk van de gids en het verhaal dat deze persoon wil vertellen.