april 2016
ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
Redelijk eigenzinnig
Een resem professoren, wetenschappers en denkers uit verschillende disciplines dagen je uit gedurfde keuzes te maken. Maar niet zonder voldoende munitie. Een inleidende lezing geeft je zicht op de argumenten in actuele wetenschappelijke discussies. Een panel trekt het gesprek open met stellingen.
13
14
15
16
De filosofie van de eenvoud met Marius De Geus
Marius de Geus is politiek filosoof aan de universiteit van Leiden. Recent bracht hij zijn boek uit ‘Filosofie van de eenvoud’. Een pleidooi voor vrijwillige vereenvoudiging en matiging als verrijking van het bestaan. Na de boekvoorstelling gaan we met hem in gesprek.
17
18
19
Brussels Coach Café: oplossingsgericht coachen
Van Liselotte Baeijaert krijg je een korte introductie in oplossingsgericht coachen. Een methode die zich richt op wat mensen vooruithelpt wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten. Je ontdekt de kracht van de methode aan de hand van 2 ervaringsoefeningen.
20
21
22
Boekbabbel
Babbelen over boeken. Dat doen we 1 keer in de maand. Centraal staat natuurlijk het boek! Maar we willen vooral een bruisende en behaaglijke plek zijn waar mensen van gedachten wisselen over boeken en andere dingen des levens.
23
24
25
26
Redelijk eigenzinnig
Een resem professoren, wetenschappers en denkers uit verschillende disciplines dagen je uit gedurfde keuzes te maken. Maar niet zonder voldoende munitie. Een inleidende lezing geeft je zicht op de argumenten in actuele wetenschappelijke discussies. Een panel trekt het gesprek open met stellingen.
27
Mindfulness - oefengroep
Meer ruimte in je hoofd en een frisse blik op het leven? Dat kan met mindfulness. Ben je al vertrouwd met mindfulness en zoek je een plek om in groep te oefenen? Dan ben je welkom op onze maandelijkse oefenplek in De Rinck.
28
1+1=3: oorlog & diversiteit
In de buurt van Ieper bezoeken we de begraafplaatsen Saint-Charles de Potyze en Bedford House. In Ieper zelf de Menenpoort: een herdenkingsmonument met meer dan 54 000 namen van vermiste soldaten uit meer dan 50 verschillende landen. Onze gids Ingrid vertelt ons de levensverhalen van deze soldaten
29
30
Fietstocht: slow food initiatieven in Brussel
In Brussel zijn tal van initiatieven die een lokale en duurzame manier van voedselproductie, -consumptie en -verwerking mogelijk maken. Met de fiets bezoeken we een aantal van die initiatieven die aantonen dat de korte keten een realistische piste is voor de stedelijke voedselvoorziening.

It takes a village to raise a child

De school is een plek om te leren, om zicht te ontwikkelen, om elkaar te ontmoeten, om te rouwen, om te feesten, om de toekomst vorm te geven, …

 

Mensen aanspreken op hun talent. Het zorgt voor goesting, engagement en toewijding. Deze ambitie ligt aan de basis van ‘It takes a village to raise a child’. Doel van het project is ouders laten participeren op school, ieder op zijn eigen manier. Van meedenken tot meedoen. Om zo bij te dragen tot de kwaliteit van het onderwijs.

 

Citizenne startte in drie Brusselse scholen een experimenteel traject om een oudercomité op te richten.
Ouders hebben een kapitaal aan talenten en know-how die ze ook voor de school kunnen inzetten. 
Vaak vergeten ze dat. Of ze weten niet helemaal hoe dat dan moet. Daarom begeleidde Citizenne hen een jaar lang. We werkten met de waarderende methodiek (appreciative inquiry).


De ervaringen werden gebundeld in een handige brochure waar scholen zelf mee aan de slag kunnen.
Deze kan je hier bekijken.

 

Het is bovenal een project voor en door ouders.

 

Lees ook het artikel waarin Fatima Bouchataoui meer vertelt over dit project.

© Michaël De Lausnay