oktober 2017
ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
 
 
01
02
03
04
05
06
Bezoek Bel Akker - een groene oase in de stad
Maak kennis met de gigantische tuin Bel Akker achter de oude BelleVue brouwerij. Want met 60 groentebedden en 2 serres wordt daar wekelijks 100 kilo biogroenten en -fruit geteeld. Schuif nadien mee aan tafel voor een lekkere dagschotel, met groentjes uit de tuin, in Resto Bel Mundo.
07
08
09
10
11
12
Film: I’m not your negro
De film neemt je mee op een reis door de zwarte geschiedenis die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. Het toont dat racisme heel actueel is en diep geworteld. Een knappe aaneenschakeling van archiefbeelden, filmfragmenten en nieuwsbeelden.
Smart cities and citizens, a question of technology?
In deze lezing vertelt Prof. Verbeek over de uitdagingen waar ‘slimme’ steden voor staan en wat de rol is van technologie in de publieke ruimte. Hij onderzoekt hoe technologie kan bijdragen aan de levenskwaliteit van burgers en nieuwe politieke constellaties.
13
Bezoek expo BiodiverCITY
De stad bestaat niet alleen uit straatstenen, muren en beton! Het is een kleine jungle waar ook hazelwormen, eekhoorns en vossen hun plek hebben! De expo BiodiverCITY is een pareltje om die stadsdiversiteit te leren kennen. Een gids vertelt over al die natuurpracht.
14
15
16
17
Democracy as a successful misunderstanding in an algorithmic world: lezing + workshop
We worden overspoeld door zelfrijdende auto’s, slimme thermostaten, intelligente detectiesystemen voor belastingsfraude, … Hierbij wordt slim ingespeeld op hoe mensen keuzes maken. Deze manipulatie kan ons sterker maken of net heel beperkend zijn. Een lezing over keuzes en transparante algoritmes.
Brussels Coach Café: Burn-out pro-actief aanpakken door meer leiderschap
Een burn-out is altijd werkgerelateerd. Daarom is het voorkomen ook de verantwoordelijkheid van de werkgever. Met als motto ‘Meer leiderschap, minder management’ zet Joan De Winne zijn bevindingen en ideeën uiteen van hoe je als leidinggevende pro-actief deze ziekte kan voorkomen.
18
19
Bezoek expo ‘Superdemocratie’ – kunst in de Senaat
De expo ‘Superdemocratie’ palmt 15 zalen van de Senaat in. Kunstenaars van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap gaan er met hun kunst het debat aan over brandend actuele thema’s. Een unieke gelegenheid om de Senaat van binnenuit beter te leren kennen.
20
Boekbabbel
Babbelen over boeken. Dat doen we 1 keer in de maand. Centraal staat natuurlijk het boek! Maar we willen vooral een bruisende en behaaglijke plek zijn waar mensen van gedachten wisselen over boeken en andere dingen des levens.
21
22
23
24
25
26
Bezoek expo ‘Migratie, een Europese geschiedenis’ & Spel ‘Mensen op de vlucht’.
Een pakkende fototentoonstelling (Magnum) dompelt je onder in de Europese migratiegeschiedenis vanaf 1900. Een gids maakt de brug naar migratie vandaag. We praten na door samen het spel ‘Mensen op de vlucht’ te spelen.
Op wandel met Alhadi
De Soedanese Alhadi Adam, aka ‘de dichter’ settelde zich in Sint-Joost-Ten-Node. Geïnspireerd door de diversiteit brengt hij je van het Arabisch cultureel centrum, langs het Russische huis, de Turkse moskee, … Maar het leitmotiv van deze wandeling is zonder twijfel zijn grootste liefde: de poëzie.
27
Workshop ‘stadsgeluk & gezondheid’
Naar het schijnt zouden Brusselaars ongezonder zijn en meer last hebben van stress. Hoe kom je de dag gezond door in Brussel? Welzijnsgids Miet staat paraat voor een interactieve workshop stadsgeluk. Je krijgt praktische tips voor een gezonder en gelukkiger leven in de stad.
28
29
30
Op wandel met Bachar
Anderhalf jaar geleden kwam Bachar via Turkije naar België. In Syrië protesteerde Bachar tegen het regime en toen de oorlog uitbrak moest hij vluchten. Bachar houdt niet van het beeld van een door oorlog verscheurd Syrie en brengt daarom tijdens zijn wandeling een eerbetoon aan zijn herkomstland.
31

Op zwier door Cultureel Brussel

 

WATIn Brussel valt er dagelijks massa’s te beleven op cultureel vlak. Boeiende expo's, interessante documentaires, verrassende street art, ... Noem het en Brussel heeft het.

Kiezen wordt vanaf nu heel makkelijk want elk seizoen stelt Citizenne een topselectie samen uit het zeer diverse aanbod onder de noemer ‘Op zwier door cultureel Brussel’. CZ maakt er niet zomaar uitstapjes van maar boeiende activiteiten. Met een speelse touch, een leuke workshop die aansluit bij een voorstelling of een gezellige babbel achteraf.Je kan kiezen uit 3 FORMULES

 

  • Formule 1: Citizennes seizoensselectie
    Je kan met je groep deelnemen aan alle activiteiten in deze brochure. Per organisatie kan je max. 7 deelnemers inschrijven.

  • Formule 2: Citizennes Helpdesk
    Je hebt zelf reeds een culturele uitstap in gedachten maar wil er een toegankelijke, speelse ervaring van maken en kunt daar wat hulp bij gebruiken. Of je bent op zoek naar een aanpak die aansluit bij de eigenheid van je groep of gewoon naar inspiratie. Citizenne helpt je graag verder.

  • Formule 3: Kant-en-klaar voor jouw groep
    Citizenne biedt per seizoen een 4-tal uitgewerkte, toegankelijke en leuke activiteiten aan die je kan aanvragen voor jouw groep alleen. In onderling overleg bepalen we een datum.


Organisaties die werken met kwetsbare groepen krijgen voorrang.

 

Deelnemer(s) aan het woord“Alleen zou ik hier nooit durven komen. Door samen op stap te gaan met Citizenne kom ik op plaatsen waar ik anders nooit zou komen.”
“Als kind wou ik al striptekenaar worden. Het feit dat we hier niet alleen de expo bezoeken maar ook onze eigen strip mogen tekenen, vind ik geweldig. De Brusselse wafel is de kers op de taart”
“Samen naar een documentaire kijken opent de ogen. Ik leer zo veel over de wereld.”

 

Praktische info

Info: www.citizenne.be
Contact: Benedicte Serroen, Educatief netwerker, 0478/877 344, benedicte@citizenne.be

 

 

 

Dit project kadert binnen de promotie van Paspartoe i.s.m. VGC en Lasso. www.paspartoebrussel.be